• Hem
  • Nyheter
  • Inbyggnation av hiss kräver kreativa lösningar

Inbyggnation av hiss kräver kreativa lösningar

March 2, 2023

I en av SIBA fastigheters byggnader på Backaplan pågår arbetet med inbyggnationen av en hiss. Fastigheten, som är från tidigt 70-tal, är påbyggd i flera omgångar varav ett fasadbyte under 80-talet. En av de större utmaningarna med projektet är att det gamla fasadsystemet inte längre finns tillgängligt. Det här innebär att ett nytt behöver tillverkas, som dessutom måste överensstämma med den befintliga fasaden för ett enhetligt slutresultat.

På Deltavägen vid Backaplan har ett nytt projekt precis påbörjats. Projektet innefattar installationen av en hiss för kontorsytorna på andra och tredje våningen. På grund av fastighetens överhängande fasad behöver hissgropen först byggas utomhus, innan hissen kan installeras inuti byggnaden. I samband med inbyggnationen av hissen kommer dessutom en ny entré att byggas.

– Det är ett mindre projekt, samtidigt som det är relativt komplicerat. Dels i och med att det är en överhängande fasad, dels då det är en äldre byggnad vilket kan innebära många utmaningar i sig.
– I det här projektet handlar det främst om att ritningarna inte riktigt överensstämmer med verkligheten. Vilket gör att det blir svårt att förutse eventuella problem, berättar Lasse Carlsson, projektledare på Bygg & Konsult.

Till följd av de missvisande ritningarna behöver man klä av fasaden invändigt för att kunna avgöra hur det faktiskt ser ut, för att sedan göra nya konstruktionsritningar. Rivningsarbetet måste därför hanteras med försiktighet och byggandet får anpassas efter situationen. Enligt Lasse är det faktum att det är så pass trångt den egentliga orsaken till att det blir komplicerat, samtidigt som hissen ska vara så stor som möjligt.

En ytterligare utmaning är som tidigare nämnt, fasaden. Byggnaden, som är från tidigt 70-tal, är påbyggd i flera omgångar; däribland ett fasadbyte under 80-talet.

– Det hade inte varit någon utmaning egentligen, men i och med att den gamla fasaden inte finns att köpa längre blir det genast lite svårare. Lösningen är att vi tillverkar ett nytt fasadsystem. I stället för att byta ut fasaden helt kompletterar vi bara med ett nytt system som passar ihop med det befintliga.

– Däremot är utmaningarna just utmaningar, vi ser dem inte som problem – tvärtom. Man får bara tänka till en extra gång, och vi är ett bra team på plats så jag är inte det minsta orolig. Sedan är vår beställare, SIBA fastigheter, väldigt enkel att ha att göra med och en kund som vi har arbetat med under många år. De har kunniga projektledare som har en bra förståelse för tillvägagångssättet, vilket självklart underlättar mycket, avslutar Lasse Carlsson.

Offertförfrågan?

Skicka en övergripande förfrågan här så återkommer vi med frågor och detaljer.

Post- & besöksadress

Kärrlyckegatan 24, 418 78 Göteborg

E-post

kontor@byggochkonsult.se

Telefon

031-80 01 25

B & K Group AB

B & K Group AB är vårt moderbolag, i vår koncern ingår fyra dotterbolag alla med sin unika inriktning och kompetens. Tillsammans har vi det stora bolagets kompetens och resurser, där vi kan hjälpa våra kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar.

Faktureringsadress

Bygg & Konsult i Väst AB
FE 9837
838 76 Frösön

Org nr: 556376-6129
VAT no: SE556376612901

faktura@byggochkonsult.se
Bankgiro 5646-0645

Anmärkning på våra fakturor skall göras inom 8 dagar. Godkänd för F-Skatt.

© Bygg & Konsult i Väst AB 2023
Webbplats av Joomlaproffs.se