• Hem
  • Nyheter
  • Nedmontering av konstverk i Lerum – ett projekt som kräver precision och noggrannhet

Nedmontering av konstverk i Lerum – ett projekt som kräver precision och noggrannhet

November 14, 2022

Bygg & Konsult utför såväl större som mindre jobb, för oss spelar storleken på en entreprenad mindre roll. Däremot har vi en förkärlek för komplexa och annorlunda projekt – som ett av våra nyligen avslutade projekt i Lerum. Det handlar om ett konstverk som är del av Lerum kommuns offentliga konstsamling, en skulptur monterad på ett drygt 13 meter högt torn vid ett nedlagt reningsverk som nu ska rivas.

Konstverket ”Kretsloppet” är en arkitektbunden reliefskulptur från 1975, tillverkad av skulptören och formgivaren Stig Carlsson. På grund av att kommunen beslutat att riva det gamla reningsverket, vilket inkluderar tornet där konstverket sitter, behövde därför skulpturen flyttas – och där kommer Bygg & Konsult in.

– Det kanske låter som ett enklare projekt än vad det faktiskt är. Konstverket behövde monteras ned för att på sikt sättas på en ny byggnad. Därför behövde nedmonteringen göras på ett så skonsamt och säkert sätt som möjligt, utan att påverka eller förstöra befintligt skick, säger Bygg & Konsults projektledare Ulf Levinsson, och fortsätter:
– Alla delar måste sparas, till och med skruvarna som dessutom behövde numreras och förvaras för att sedan kunna ersättas av nya identiska skruvar. Samtidigt behövde även motsvarande hål i konstverket numreras, för att man enkelt ska förstå var de nya skruvarna ska sitta.

Konstverket sträcker sig runt tornets fyra fasader och består av flera olika delar i aluminumplåt, som i sin tur monterades ned bit för bit. Konstverkets delar varierar i storlek och vikt, där den största delen har en diameter på 2,9 meter. Vid nedmonteringen av de större och tyngre partierna har man därför behövt ta hjälp av en kranbil. Skulpturen ska sedan restaureras för att på sikt sättas upp på en ny byggnad. Vart det blir är däremot ännu inte bestämt.

– Vi är jättenöjda med Bygg & Konsults utförande av uppdraget och att de löste allt på ett så bra sätt. När vi var i behov av en tillfällig förvaring av konstverket hade de en snabb lösning på problemet och anordnade transport både dit och tillbaka. Hela processen har helt enkelt flutit på väldigt smidigt, säger Jan Sanding, fastighetsingenjör på Lerums Kommun.

Projektet påbörjades i september och pågick under drygt en månads tid.

Offertförfrågan?

Skicka en övergripande förfrågan här så återkommer vi med frågor och detaljer.

Post- & besöksadress

Kärrlyckegatan 24, 418 78 Göteborg

E-post

kontor@byggochkonsult.se

Telefon

031-80 01 25

B & K Group AB

B & K Group AB är vårt moderbolag, i vår koncern ingår fyra dotterbolag alla med sin unika inriktning och kompetens. Tillsammans har vi det stora bolagets kompetens och resurser, där vi kan hjälpa våra kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar.

Faktureringsadress

Bygg & Konsult i Väst AB
FE 9837
838 76 Frösön

Org nr: 556376-6129
VAT no: SE556376612901

faktura@byggochkonsult.se
Bankgiro 5646-0645

Anmärkning på våra fakturor skall göras inom 8 dagar. Godkänd för F-Skatt.

© Bygg & Konsult i Väst AB 2023
Webbplats av Joomlaproffs.se