• Hem
  • Nyheter
  • Innovation och bevarande: Centralstationen i Göteborg uppgraderas

Innovation och bevarande: Centralstationen i Göteborg uppgraderas

November 14, 2023

Göteborgs Centralstation – ett av stadens äldsta landmärken och en knytpunkt för över 250 dagliga tågavgångar och ankomster, genomgår just nu en omfattande förvandling. Bygg & Konsult har åtagit sig att ersätta det nuvarande papptaket – totalt 1 500 kvadratmeter. Målet är att åstadkomma estetisk förnyelse, men också långsiktig hållbarhet.

Arbetet omfattar inte bara rivning och omläggning av taket, utan sträcker sig över ett brett spektrum av åtgärder. Syftet är att förbättra den övergripande infrastrukturen på centralstationen. För att höja säkerhetsnivån har nya landgångar konstruerats på taket, samtidigt som en uppgraderad belysning har installerats. Runt papptaket har plåtdetaljer ersatt för att säkerställa hållbarheten och nya lanterniner har byggts längst hela papptaket. Dessutom har förbättringar av takavvattningssystemet och brunnar implementerats för att optimera vattenavrinningen.

– Det här projektet är mycket mer än ett vanligt takbyte. Det blir en rejäl modernisering av centralstationen i Göteborg. Bygg & Konsult tar stolt på sig utmaningen att bevara stadens arv samtidigt som vi implementerar innovativa lösningar för att möta dagens krav på säkerhet och hållbarhet, säger Michael Emanuelsson, arbetschef på Bygg & Konsult.

Säkerhet har varit av högsta prioritet genom hela processen, och åtgärder har implementerats för att säkra landgångarna och förebygga eventuella olyckor som kan påverka tredje part. Genom att prioritera återanvändning av landgångar och fokusera på hållbarhet har ytterligare steg tagits för att göra projektet både miljövänligt och resurseffektivt. För att minska energiförbrukningen har energisparande åtgärder införts, inklusive en övergång till LED-armaturer för att optimera energieffektiviteten.

Från beställarhåll beskriver Maria Gustavsson, projektledare på Jernhusen, arbetet som genomförts så här:

– Jernhusen jobbar alltid långsiktigt och med beaktande av de antikvariska krav som åligger dessa byggnader, tillsammans med Bygg och konsult hittar vi lösningar som fungerar och samarbetar för bästa resultat. Att jobba mot att bli klimatneutral och fokusera på det som är säkert, sunt och tryggt är alltid högt på vår agenda när vi tar hand om våra byggnader och vi uppskattar att Bygg och konsult har samma fokus och gör det där lilla extra.

 

Offertförfrågan?

Skicka en övergripande förfrågan här så återkommer vi med frågor och detaljer.

Post- & besöksadress

Kärrlyckegatan 24, 418 78 Göteborg

E-post

kontor@byggochkonsult.se

Telefon

031-80 01 25

B & K Group AB

B & K Group AB är vårt moderbolag, i vår koncern ingår fyra dotterbolag alla med sin unika inriktning och kompetens. Tillsammans har vi det stora bolagets kompetens och resurser, där vi kan hjälpa våra kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar.

Faktureringsadress

Bygg & Konsult i Väst AB
FE 9837
838 76 Frösön

Org nr: 556376-6129
VAT no: SE556376612901

faktura@byggochkonsult.se
Bankgiro 5646-0645

Anmärkning på våra fakturor skall göras inom 8 dagar. Godkänd för F-Skatt.

© Bygg & Konsult i Väst AB 2023
Webbplats av Joomlaproffs.se