• Hem
  • Nyheter
  • Västgötabanans stationshus – ett förtroendeprojekt

Västgötabanans stationshus – ett förtroendeprojekt

March 24, 2023

Bygg & Konsult står just nu inför flera projekt vid Göteborg Centralstation. Ett av dessa är ett takbyte på K-märkta Västgötabanans stationshus, även känt som VGJ-huset – tillika SJ:s kontor. Ett ärofyllt uppdrag, som också kommer med ett antal utmaningar. Om två veckor är ställningarna på plats – och projektet sträcker sig tre månader framåt i tiden. 

Vid Göteborg Centralstation pågår förberedelserna inför ett nytt uppdrag. VGJ-huset har ett skiffertak som Bygg & Konsult ska ta upp och återbruka, för att därefter lägga ny papp under och ny plåt. Dessutom ska det göras en pappläggning på det flacka taket. Projektkostnaden, som uppgår till 4 miljoner kronor, innebär även byte av byggnadens kassetter, fönster och liknande. Däremot är en utmaning att det ligger så pass nära järnvägsspåret.

– Med 15 meters avstånd är det viktigt att förankra allt på ett bra sätt. Det får självklart inte blåsa ner saker på spåret, säger Michael Emanuelsson, arbetschef på Bygg & Konsult.

Utöver detta är byggnaden dessutom K-märkt. Beställaren, Jernhusen Stationer, har Bygg & Konsult arbetat med i cirka 30 år. Michael betonar vikten av att ha en god relation med beställaren i ett sådant här sammanhang.

– När det gäller K-märkta byggnader är förtroende extra viktigt. Man vill inte släppa in vem som helst, utan det krävs några man litar på – och som gör det bra, säger Michael.

Takbytet är inte det enda projektet som ska påbörjas vid stationen framöver. Ytterligare ett uppdrag kretsar kring centralstationens tak, där 6 lager papp ska rivas. Lika många lanterniner ska bytas, och projektet kommer i sin helhet att kosta närmare 13 miljoner kronor.

– Säkerhet är A och O på den här platsen, i och med att det är så mycket människor i omlopp hela tiden. Det är viktigt att inte tappa saker, till exempel. På Bygg & Konsult är vi vana vid den här typen av projekt, så besökarna kan helt klart känna sig trygga, avslutar Michael.

Offertförfrågan?

Skicka en övergripande förfrågan här så återkommer vi med frågor och detaljer.

Post- & besöksadress

Kärrlyckegatan 24, 418 78 Göteborg

E-post

kontor@byggochkonsult.se

Telefon

031-80 01 25

B & K Group AB

B & K Group AB är vårt moderbolag, i vår koncern ingår fyra dotterbolag alla med sin unika inriktning och kompetens. Tillsammans har vi det stora bolagets kompetens och resurser, där vi kan hjälpa våra kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar.

Faktureringsadress

Bygg & Konsult i Väst AB
FE 9837
838 76 Frösön

Org nr: 556376-6129
VAT no: SE556376612901

faktura@byggochkonsult.se
Bankgiro 5646-0645

Anmärkning på våra fakturor skall göras inom 8 dagar. Godkänd för F-Skatt.

© Bygg & Konsult i Väst AB 2023
Webbplats av Joomlaproffs.se